Türkiye'nin "Dünyaya Armağanı" ve HES
Karabük’ün Yenice ilçesi 1999 yılında Türkiye’nin ‘Dünyaya Armağanı’ olarak kabul edilmiştir. Dünyada korunması gereken 100 doğa harikasından biri Yenice Ormanlarıdır.
Yalnız dikkatinizi çekerim bunu ben söylemiyorum, benim ortaya attığım öylesine söylenen bir söz değildir.
Dünyanın en önde gelen bilim insanlarının oluşturduğu, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından Karabük Yenice Ormanları 1999 yılında Türkiye’nin “Dünyaya Armağanı” olarak resmen kabul edilmiş ve tescillenmiştir.
Türkiye’de biyolojik çeşitlilik ve peyzaj değerleri açısından olağanüstü önem taşıyan Yenice ormanları; anıt ağaçları, pek çok canlı türüne ev sahipliği yapan yaşlı ormanları, vadileri ve akarsularıyla masalsı bir güzelliğe sahiptir.
Ayrıca barındırdığı yaban hayat çeşitliliği nedeniyle de Avrupa Kıtası’nın biyolojik çeşitlilik açısından en değerli alanları arasında yer alıyor.
Bu masalsı güzellik, bu değerli alanlar yapılacak HES ile tehlike altındadır.
2010 yılında başlayan Yenice Şeker Kanyonuna HES yapım projesinde artık sona yaklaşıldı. Bugünden itibaren atılacak son imzalar geri dönüşü çok zor hatta imkansız olacak bir sonun başlangıcı olacak.
Eğer Karabük İl Genel Meclisi tekrar görüşmek zorunda olduğu toplantıda yine aynı kararda ısrar ederse masalsı güzellikler baltalarla, dozerlerle yok edilecek.
*
Yapılan araştırmalarda Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED raporu) gibi aşama aşama yapılan resmi işlemlerde birçok yanlışlıklar, noksanlıklar olduğu ortaya çıkmaya başladı.
Bu yanlışlıklardan en önemlisi geçtiğimiz Ocak ayında Karabük İl Genel Meclisi tarafından oy çokluğu ile kabul edilen karardır.
*
Bu hayati kararın oylama öncesi il genel meclisi üyelerinin yanlış yönlendirildiği söylentisinin gerçek olup olmadığını araştırdım.
Yenice Platformunun hukuki mücadelesinde vekalet verilen Avukat Hüseyin Aksoy ile görüştüm. Anlattıkları karşısında hayret ettim, bilmediğimiz ne kadar çok olaylar yaşanmış…
HES projesi şirketinin temsilcisi Karabük İl Genel Meclis üyelerine 2 Milyon 200 bin $ masrafları olduğunu açıklamış.
“Eğer bu karar çıkmazsa yargı yoluna gider “Hayır” oyu kullananlarla yargıda hesaplaşırız” şeklinde üstü kapalı (!) bir söylemde bulunulmuş.
Avukat Hüseyin Aksoy Karabük İl Genel Meclisinin aldığı karara yasal hak gereği itirazda bulundu. Meclis ilk toplantıda bu kararı tekrar görüşmek zorunda olduğu için şimdi dikkatler Nisan’ın ilk haftası yapılacak toplantıya çevrildi.
Karabük İl Genel Meclis üyeleri ile tek tek görüşmeye çalıştım. Edindiğim izlenime göre vatandaşlardan gelen yoğun tepki üzerine tekrar yapılacak toplantıda karar değiştirecek meclis üyeleri çıkacaktır.
Şu önemli açıklamayı da hatırlatmak istiyorum; AK Parti Karabük milletvekilleri Mehmet Ali Şahin ve Burhanettin Uysal; YENİCE ŞEKER KANYONUNDA HES’İ BİZ DE İSTEMİYORUZ dediler.
Bilmem anlatabildim mi?
Şimdilik bu kadar!
Karabük İl Genel Meclisinin Nisan ayı başında yapacağı önemli toplantı öncesi de yazacaklarım olacak…
*
“DÜNYA’YA ARMAĞAN” NEDİR?
“Dünya’ya Armağan”, özellikle, Dünya’nın korunmada öncelikli ekolojik bölgelerinin içerisinde yer alan alanlarda, biyolojik çeşitliliği korumak ve nesli tehlike altındaki türlerin yaşamını güvence altına almak çalışmalarını içeriyor.
Ayrıca iklim değişikliği, zehirli kimyasal atıklar, orman ve tatlı su kaynaklarının sürdürülebilir olmayan kullanımından kaynaklanan küresel tehditleri önlemek amacıyla; herhangi bir hükümet, sivil toplum, kamu, özel sektör kuruluşu ya da birey tarafından, küresel doğa koruma önceliklerinin gerçekleştirilmesine katkıda bulunmak üzere hayata geçirilen yeni bir eylem ya da güvenilir bir taahhüdü içeriyor.
2436