Doğru, Farklı Karabük Haberleri

Güncel

Karabük'te FETÖ Operasyonlarında SON BİLGİ

Karabük-BATITV

Karabük Emniyet Müdürü Serhat Tezsever tarafından yapılan açıklamada; 15 Temmuz 2016 günü gecesi Ülkemizde FETÖ/PDY Terör Örgütü mensuplarınca yapılmaya çalışılan darbe teşebbüsü sonrasında, Karabük İl Emniyet Müdürlüğümüzce yapılan operasyonlar neticesinde:
(1) Vali Yardımcısı,
(1) Kurmay Albay,
(1) Uzman Jandarma,
(9) Hakim- Savcı,
(1) Eski Başkomiser,
(6) İmam,
(34) Sivil Vatandaş- Esnaf,
(8) Öğretmen,
(15) KBÜ Personeli,
(2) Avukat,
(3) Memur,
(1) KASİAD Yönetim Kurulu Başkanı,
(7) Adliye ve Cezaevi Personeli,
(1) Safranbolu Belediye Başkan Yardımcısı,
(36) Emniyet Personeli olmak üzere

Toplam (126) şahıs tutuklanmış,

(7) Emniyet görevlisi,
(5) Hakim,
(1) İmam,
(31) Sivil Vatandaş-Esnaf,
(20) Adliye ve Cezaevi Personeli,
(5) Memur,
(5) Öğretmen,
(37) KBÜ Personeli olmak üzere
Toplam (111) şahıs Adli Kontrol şartıyla serbest bırakılmış,
(2) Öğretmen,
(2) Ev Hanımı,
(1) Serbest Çalışan Diş Hekimi,
(3) KBÜ Personeli (Yabancı Uyruklu),
(5) Esnaf

Toplam (13) şahıs serbest kalmış,

(1) Dershane çalışanı ve (1) özel yurt müdürü suç illerine gönderilmişlerdir.
(1) Başpolis Memuru ve (23) Polis Memuru olmak üzere toplam (24) şahıs gözaltında olup, işlemleri devam etmektedir.

(192) emniyet personeli görevden uzaklaştırılmıştır. Karabük İl Emniyet Müdürlüğü olarak 15 Temmuz sonrası toplam (401) şahıs hakkında adli ve idari işlem yapılmıştır.

BYLOCK KULLANIYORLARDI

Edinilen bilgilere göre Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı ve Karabük Emniyet Müdürlüğü’nün yaptığı operasyonlarda gözaltına alınan ve tutuklananların yarısına yakın bylock programı kullandığı tespit edildi.

BYLOCK NEDİR?

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde geçen hafta biraraya geldiği medya temsilcilerine yaptığı açıklamada "devletin elinde 50 bin kişilik bir liste bulunduğundan" söz etti.

Milliyet yazarı Tolga Şardan’ın aktardığına göre, Yıldırım’ın bu değerlendirmesi, 15 Temmuz’da başarısızlıkla sonuçlanan kanlı darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmalarda elde edilen bilgilere dayanıyor.

PEKİ NEDİR 50 BİN KİŞİLİK LİSTENİN SIRRI?

Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı kaynaklarından edindiğim bilgilere göre, Başbakan Yıldırım’ın açıkladığı liste Milli İstihbarat Teşkilatı’nca (MİT) hazırlandı.

15 Temmuz’dan sonra MİT’in, darbe girişimcilerinin kendi aralarında haberleşmek amacıyla kullandıkları "ByLock" adlı özel bir cep telefonu uygulaması üzerinde çalıştığı ve bu uygulamanın şifrelerini kırmayı başardığı yönünde bilgiler kamuoyuna yansımıştı.

Bu çalışma kapsamında, MİT’teki bilişim uzmanları, Litvanya tarafından oluşturulduğu ifade edilen Whatsapp benzeri haberleşme yazılımını kullanan yaklaşık 53 bin kişiyi tek tek tespit etti.

Belirlenen isimlerden oluşan listeler iki hafta önce önce Sosyal Güvenlik Kurumu’na gönderilerek, kimlerin devlet görevlisi, kimlerin özel sektör çalışanı olduğu ayrıştırıldı.

SGK’daki ilk süzgeçten geçirilen ByLock kullanıcı listeleri ilgili kamu kurumlarına ulaştırıldı.

Şimdi kurumlar, Gülen cemaatinin kendi arasında haberleşmede ve bilgi aktarımında kullandığı ByLock’çu personeli üzerinde idari işlemler başlatıyor. Ardından bu devlet görevlileriyle ilgili adli işlemler de başlatılıyor, gözaltılar ve tutuklamalar var.

Hatırlatmak gerekir ki; elde edilen bilgilere göre ByLock iletişim sistemi Whatsapp, Telegram benzeri bir uygulama değil. ByLock’u kullanmak isteyenler, mutlaka kendisini tanıyanların referansıyla üye olabiliyor. Üyeler, 8 haneli bir şifre kullanmak zorunda.

Fazlasıyla, güvenli bir uygulama olanarak tanımlanıyor ByLock.

İşte bu nedenle, güvenli ve referansla girilen bir iletişim sistemini kullananlar FETÖ’cü olarak değerlendiriliyor.

17/ 25 Aralık sürecinin ardından gerek devlet kadroları, gerekse özel sektör içindeki "kripto" olarak tanımlanan FETÖ üyeleri, ilk aşamada oluşturulan 53 bin kişilik liste üzerinden ortaya çıkarılıyor.

1246